Proste wskazówki i porady, które pomogą Ci gotować dzisiaj

Proste wskazówki i porady, które pomogą Ci gotować dzisiaj

Gotowanie to proces, którego nigdy nie kończymy się uczyć.

Nawet najwybitniejsi szefowie kuchni światowej sławy nadal będą mieli okazję nauczyć się nowej sztuczki od kolegi. W tym artykule postaramy się przedstawić kilka przydatnych informacji o gotowaniu.Najtrudniejszą i najbardziej czasochłonną rzeczą w gotowaniu jest wykonanie wszystkich prac przygotowawczych. Możesz kupić wstępnie przygotowane warzywa lub przygotować składniki dzień wcześniej, aby skrócić czas spędzany w kuchni. Jest to bardzo pomocne, jeśli chcesz w pośpiechu wyjść na kolację.Jeśli chcesz upiec pyszne steki, użyj swojego piekarnika. Gdy odpowiednio nagrzejesz piekarnik, brojler szybko obsmaży mięso i sprawi, że będzie bardziej soczyste. Należy unikać używania jakichkolwiek przyborów, które przebiją mięso podczas obracania. Spowoduje to utratę ważnych płynów. Zamiast tego użyj szpatułki.Jeśli kiedykolwiek kwestionowałeś świeżość kupionych jajek i nie wiesz, czy jajka w lodówce nadal nadają się do użytku, czy nie, możesz rozbić je pojedynczo do kubka, aby sprawdzić, czy są dobre, czy nie. Jeśli chcesz przetestować kilka jajek, włóż je do garnka z chłodną, ​​osoloną wodą. Użyj tych unoszących się na górze i wyrzuć te, które opadają na dno patelni.Kiedy zamierzasz usmażyć jedzenie, użyj długich szczypiec, aby dodać jedzenie do oleju. Przez około pięć sekund trzymaj żywność tuż pod powierzchnią oleju i wypuść ją. Umieszczając w ten sposób żywność w oleju, zewnętrzna strona żywności zostanie uszczelniona i prawdopodobnie nie przyklei się do patelni.Upewnij się, że jajka są wciąż świeże przed ich użyciem. Jaja, które nie są już dobre, mogą powodować zatrucie salmonellą wśród innych śmiertelnych chorób. Proste wskazówki i porady, które pomogą Ci gotować dzisiaj

Świeżość jajka możesz sprawdzić, zanurzając je w misce z wodą.

Jeśli układa się poziomo, nadal jest dobrze. Jeśli wznosi się na szczyt, jest źle.Możesz zaoszczędzić czas i energię, gotując jednocześnie większe porcje posiłku, a następnie przechowując je w zamrażarce na później. Podziel posiłek na kilka pojemników wielkości porcji i odłóż je. W noc, kiedy nie masz czasu na gotowanie od podstaw, po prostu wyciągnij pojemnik i rozmroź go.Wiele ziół i warzyw powoduje nieprzyjemny zapach na desce do krojenia, bez względu na to, ile razy ją czyścisz. Powinieneś zaznaczyć swoją deskę do krojenia po stronie, na której będziesz kroić zioła.Umieszczenie jajek w wodzie może dać ci znać, czy są świeże. Jajka, które leżą na dnie, na boku będą świeże. Jajka, które stoją pionowo na dnie, tracą świeżość i powinny zostać wykorzystane w ciągu jednego lub dwóch dni. Jaja unoszące się na wodzie należy natychmiast wyrzucić. Zawsze sprawdzaj jajka pod kątem świeżości przed użyciem.Podczas gotowania zawsze dobrze jest wykazać się kreatywnością. Nie zawsze trzymaj się dokładnego przepisu. Czasami dodanie lub odjęcie odrobiny tego lub tamtego może zmienić smak tak bardzo, że przekracza on sam oryginalny przepis. To prawdziwa oznaka wykwalifikowanego szefa kuchni!Te wskazówki nie obejmują wszystkiego, czego możesz się nauczyć o gotowaniu. Istnieje mnóstwo informacji, które tylko czekają na odkrycie. Jedną z najlepszych rzeczy w gotowaniu jest to, że im więcej się o tym uczysz, tym więcej chcesz się nauczyć. Więc idź tam i gotuj.